createyourhealth.pl

Pasztet z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Pasztet z indyka

Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

indyk pierś - 500 g
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
wątróbka z indyka - 500 g
mąka pszenna - 1 łyżka
masło - 50 g
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 0,3 łyżeczki
majeranek - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 4 łyżki
śmietana 30% - 100 ml
ocet balsamiczny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Pierś indyka, marchew i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do misy urządzenia wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą tak, aby składniki były przykryte i gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 40 minut / obroty w lewo. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i wyjmujemy z nich liście laurowe oraz ziele angielskie.
2.SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ Z PRZYPRAWAMI:
Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy ją na patelni na roztopionym maśle. Do zarumienionej wątróbki dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
3.BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA PASZTET:
Ugotowane mięso, warzywa i usmażoną wątróbkę przekładamy do misy termorobota. Składniki blendujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 6. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, śmietankę i ocet i całość ponownie blendujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4.
4.PIECZEMY PASZTET:
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Pasztet z indyka

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SKŁADNIKI

Pierś indyka, marchew i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do misy urządzenia wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą tak, aby składniki były przykryte i gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 40 minut / obroty w lewo. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i wyjmujemy z nich liście laurowe oraz ziele angielskie.

2

SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ Z PRZYPRAWAMI

Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy ją na patelni na roztopionym maśle. Do zarumienionej wątróbki dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek i podsmażamy przez kolejne 5 minut.

3

BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA PASZTET

Ugotowane mięso, warzywa i usmażoną wątróbkę przekładamy do misy termorobota. Składniki blendujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 6. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, śmietankę i ocet i całość ponownie blendujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4.

4

PIECZEMY PASZTET

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2172,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543,2 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

13,9 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

57,7 g

Podobne przepisy