Kurczak w boczku z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.
ZAWIJAMY PIERŚ KURCZAKA W PLASTRY BOCZKU
Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.
KROIMY MIĘSO
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2276,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569,2 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
40,9 g
Białko
40,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Pistacjowa karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.