createyourhealth.pl

Pieczarki w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarka - 1 kg
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
bulion warzywny - 150 ml
śmietana 30% - 300 ml
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy - 3 łyżki
sól - 0,3 płaska łyżeczka
estragon suszony - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI:
Pieczarki oczyszczamy z zabrudzeń na sucho, a następnie płuczemy szybko i osuszamy, a potem kroimy w ćwiartki. Małe grzyby wystarczy przekroić na pół. Osuszone pieczarki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżką masła. Podsmażamy, aż odparuje z nich część wody.
2.DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Warzywa obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy wraz z pieczarkami, aż cebula się zeszkli.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY I BULION:
Na patelnię wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy pieczarki przez 3-4 minuty.
4.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Wlewamy do kubka 2 łyżki bulionu z patelni, a potem dodajemy śmietanę i mieszamy. Do duszących się pieczarek dodajemy zawartość kubka i zmniejszamy ogień. Dusimy pieczarki przez 8 minut, co jakiś czas mieszając.
5.DODAJEMY MASŁO:
Pod koniec, gdy śmietana zacznie nieco gęstnieć, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Pieczarki w śmietanie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki oczyszczamy z zabrudzeń na sucho, a następnie płuczemy szybko i osuszamy, a potem kroimy w ćwiartki. Małe grzyby wystarczy przekroić na pół. Osuszone pieczarki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżką masła. Podsmażamy, aż odparuje z nich część wody.

2

DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Warzywa obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy wraz z pieczarkami, aż cebula się zeszkli.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY I BULION

Na patelnię wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy pieczarki przez 3-4 minuty.

4

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Wlewamy do kubka 2 łyżki bulionu z patelni, a potem dodajemy śmietanę i mieszamy. Do duszących się pieczarek dodajemy zawartość kubka i zmniejszamy ogień. Dusimy pieczarki przez 8 minut, co jakiś czas mieszając.

5

DODAJEMY MASŁO

Pod koniec, gdy śmietana zacznie nieco gęstnieć, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1280,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

320,2 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

16,8 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy