createyourhealth.pl

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush

Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
ząbek czosnku - 1,5 szt.
olej po suszonych pomidorach - 0,2 l
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło orzechowe - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 2 szczypty
pomidor suszony - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażanynakłuwamy za pomocą noża, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ:
Upieczone bakłażany kroimy na pół. Usuwamy skórkę, przekładamy do miksera. Na durszlak wyciągamy pestki zgranatu, sok przecedzamy. Do soku z granatu dodajemy sok z połowycytrynyi całość dodajemy do bakłażana w mikserze.
3.PODPIEKAMY TORTILLĘ I PODAJEMY PASTĘ:
Na rozgrzanej patelni kładziemy płaty tortilli. Pastę wykładamy do miseczki, posypujemy pestkami z granatu, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy. Dekorujemy posiekaną miętą i kolendrą, dookoła wykładamy podgrzane tortille pokrojone na trójkąty.
Pasta z bakłażana à la baba ghanoush

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażanynakłuwamy za pomocą noża, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Upieczone bakłażany kroimy na pół. Usuwamy skórkę, przekładamy do miksera. Na durszlak wyciągamy pestki zgranatu, sok przecedzamy. Do soku z granatu dodajemy sok z połowycytrynyi całość dodajemy do bakłażana w mikserze.

3

PODPIEKAMY TORTILLĘ I PODAJEMY PASTĘ

Na rozgrzanej patelni kładziemy płaty tortilli. Pastę wykładamy do miseczki, posypujemy pestkami z granatu, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy. Dekorujemy posiekaną miętą i kolendrą, dookoła wykładamy podgrzane tortille pokrojone na trójkąty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1908,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

318 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

1,8 g

Podobne przepisy