createyourhealth.pl

Pieczona nadziewana papryka • przepis • składniki • przygotowanie

Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Pieczona nadziewana papryka

Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 8 szt.
rozmaryn świeży - 16 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 50 g
ser kozi - 375 g
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZYŚCIMY,:
kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową.
2.PIECZEMY POD ROZGRZANYM:
grillem w piekarniku w temperaturze 240°C przez 10 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherze.
3.WYJMUJEMY, POŁÓWKI PAPRYKI:
przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.
4.ORZECHY PINII LEKKO:
prażymy na patelni bez tłuszczu, wyjmujemy i studzimy.
5.OBRYWAMY IGIEŁKI Z:
1 gałązki rozmarynu i drobno siekamy.
6.ORZECHY PINII SIEKAMY:
i mieszamy z rozmarynem, skórką pomarańczową, kozim serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
7.POŁÓWKI PAPRYKI OBIERAMY:
ze skórki i układamy na platerze.
8.KREM Z SERA:
przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nadziewamy nim połówki papryki.
9.PODAJEMY OZDOBIONE OBERWANYMI,:
pozostałymi igiełkami rozmarynu.
10.WSKAZÓWKI :
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
11.OSTRE PAPRYKI MOŻEMY:
również zastąpić 4 strąkami czerwonej papryki pokrojonymi w ćwiartki.
Pieczona nadziewana papryka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZYŚCIMY,

kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową.

2

PIECZEMY POD ROZGRZANYM

grillem w piekarniku w temperaturze 240°C przez 10 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherze.

3

WYJMUJEMY, POŁÓWKI PAPRYKI

przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.

4

ORZECHY PINII LEKKO

prażymy na patelni bez tłuszczu, wyjmujemy i studzimy.

5

OBRYWAMY IGIEŁKI Z

1 gałązki rozmarynu i drobno siekamy.

6

ORZECHY PINII SIEKAMY

i mieszamy z rozmarynem, skórką pomarańczową, kozim serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

7

POŁÓWKI PAPRYKI OBIERAMY

ze skórki i układamy na platerze.

8

KREM Z SERA

przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nadziewamy nim połówki papryki.

9

PODAJEMY OZDOBIONE OBERWANYMI,

pozostałymi igiełkami rozmarynu.

10

WSKAZÓWKI

PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.

11

OSTRE PAPRYKI MOŻEMY

również zastąpić 4 strąkami czerwonej papryki pokrojonymi w ćwiartki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2082,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

520,6 kcal

🥑

Tłuszcz

44,6 g

🌾

Węglowodany

6,8 g

🥬

Błonnik

23,2 g

💪

Białko

23,2 g

Podobne przepisy