createyourhealth.pl

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie

Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

szpinak świeży - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa - 0,3 łyżeczki
olej rzepakowy - 60 ml
mąka pszenna - 55 g
proszek do pieczenia - 0,3 łyżeczki
jajko - 4 szt.
ser cheddar - 150 g
majonez - 180 g
musztarda - 2 łyżki
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
kurczak wędzona pierś - 250 g
groszek konserwowy - 100 g
kukurydza konserwowa - 100 g
serek śmietankowy - 350 g
szczypiorek - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania (tzw. motylka) i dodajemy białka. Ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 4 minuty / obroty: 4. Ubite białka przekładamy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ BAZĘ CIASTA:
Szpinak, żółtka, czosnek i przyprawy przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki miksujemy na jednolitą masę, używając programu„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 6i w trakcie blendowania wlewając olej przez otwór w pokrywie.
3.ŁĄCZYMY ZIELONĄ BAZĘ Z MĄKĄ:
Do pojemnika miksującego przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.
4.ŁĄCZYMY CIASTO Z UBITYMI BIAŁKAMI:
Ubite wcześniej białka przekładamy do pojemnika miksującego i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
5.PIECZEMY SZPINAKOWY BISZKOPT:
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
6.GOTUJEMY JAJKA:
Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml zimnej wody. Jajka przekładamy do wkładu do gotowania i umieszczamy go w pojemniku miksującym. Jajka gotujemy, używając programu„gotowanie jaj” / temperatura: 120°C / czas: 14 minut / obroty: 1, następnie je studzimy i obieramy ze skorupek.
7.SZATKUJEMY SER I JAJKA:
Na termorobota nakładamy nakładkę do szatkowania. Cheddar ścieramy na drobnych oczkach, wykorzystując program„przystawka do krojenia warzyw” / czas: 30 sekund. Następnie ser przekładamy do miski i używając tych samych ustawień, szatkujemy jajka, które po rozdrobnieniu również przekładamy do miski.
8.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do pojemnika miksującego dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz oraz przygotowany wcześniej ser i jajka. Całość mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 2.
9.SKŁADAMY SAŁATKĘ:
Wędzoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i rozprowadzamy po nim masę jajeczno-serową. Na masie równomiernie rozkładamy groszek, kukurydzę i pokrojonego kurczaka. Na sałatkę przekładamy serek śmietankowy i układamy na nim biszkopt szpinakowy. Tak przygotowaną sałatkę całą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
10.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Schłodzoną sałatkę odwijamy z folii. Tortownicę przykrywamy z wierzchu talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy tortownicę z sałatki tortowej, zdejmujemy z niej folię i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę do ubijania (tzw. motylka) i dodajemy białka. Ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 4 minuty / obroty: 4. Ubite białka przekładamy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZIELONĄ BAZĘ CIASTA

Szpinak, żółtka, czosnek i przyprawy przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki miksujemy na jednolitą masę, używając programu„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 6i w trakcie blendowania wlewając olej przez otwór w pokrywie.

3

ŁĄCZYMY ZIELONĄ BAZĘ Z MĄKĄ

Do pojemnika miksującego przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.

4

ŁĄCZYMY CIASTO Z UBITYMI BIAŁKAMI

Ubite wcześniej białka przekładamy do pojemnika miksującego i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

5

PIECZEMY SZPINAKOWY BISZKOPT

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.

6

GOTUJEMY JAJKA

Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml zimnej wody. Jajka przekładamy do wkładu do gotowania i umieszczamy go w pojemniku miksującym. Jajka gotujemy, używając programu„gotowanie jaj” / temperatura: 120°C / czas: 14 minut / obroty: 1, następnie je studzimy i obieramy ze skorupek.

7

SZATKUJEMY SER I JAJKA

Na termorobota nakładamy nakładkę do szatkowania. Cheddar ścieramy na drobnych oczkach, wykorzystując program„przystawka do krojenia warzyw” / czas: 30 sekund. Następnie ser przekładamy do miski i używając tych samych ustawień, szatkujemy jajka, które po rozdrobnieniu również przekładamy do miski.

8

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz oraz przygotowany wcześniej ser i jajka. Całość mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 2.

9

SKŁADAMY SAŁATKĘ

Wędzoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i rozprowadzamy po nim masę jajeczno-serową. Na masie równomiernie rozkładamy groszek, kukurydzę i pokrojonego kurczaka. Na sałatkę przekładamy serek śmietankowy i układamy na nim biszkopt szpinakowy. Tak przygotowaną sałatkę całą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

10

PODAJEMY SAŁATKĘ

Schłodzoną sałatkę odwijamy z folii. Tortownicę przykrywamy z wierzchu talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy tortownicę z sałatki tortowej, zdejmujemy z niej folię i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4941,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

494,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,9 g

🌾

Węglowodany

10,8 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl