createyourhealth.pl

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką

Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
mięso wieprzowe karkówka - 400 g
ziemniaki gotowane z rozmarynem - 430 g
papryka żółta - 1 szt.
roszponka -
cytryna -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
W misce mieszamy oliwę z czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, które można nabić na patyczki do szaszłyków. Pokrojone kawałki mięsa umieszczamy w misce, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
2.SKŁADAMY SZASZŁYKI:
Na patyczki nadziewamy na zmianę: ziemniaczki z rozmarynem, kawałki karkówki oraz paprykę. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.
3.PIECZEMY SZASZŁYKI:
Szaszłyki układamy na kratce piekarnika. Pod kratką umieszczamy blaszkę z papierem do pieczenia, by soki z szaszłyków ściekały w jedno miejsce. Pieczemy przez ok. 25-30 minut.
4.PODAJEMY SZASZŁYKI:
Gotowe szaszłyki podajemy udekorowane roszponką z ćwiartkami cytryny.
Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

W misce mieszamy oliwę z czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, które można nabić na patyczki do szaszłyków. Pokrojone kawałki mięsa umieszczamy w misce, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

2

SKŁADAMY SZASZŁYKI

Na patyczki nadziewamy na zmianę: ziemniaczki z rozmarynem, kawałki karkówki oraz paprykę. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.

3

PIECZEMY SZASZŁYKI

Szaszłyki układamy na kratce piekarnika. Pod kratką umieszczamy blaszkę z papierem do pieczenia, by soki z szaszłyków ściekały w jedno miejsce. Pieczemy przez ok. 25-30 minut.

4

PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki podajemy udekorowane roszponką z ćwiartkami cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1174,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,9 g

🌾

Węglowodany

16,5 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl