createyourhealth.pl

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Karola na łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy!

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem

Wypróbuj przepis Karola na łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 200 ml
kasza jaglana - 200 g
mięta świeża - 2 g
nasiona słonecznika - 60 g
pomarańcza - 4 szt.
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy, wycieramy do sucha. Układamy na blasze i pieczemy w całości w temperaturze 220°C ok. 15-20 minut, aż skórka zacznie robić się czarna. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Obieramy i kroimy miąższ na grube kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ:
Skórkę z połowy jednej pomarańczy ścieramy na tarce o małych oczkach. Sparzamy ją wrzątkiem trzy razy. Wyciskamy do garnka sok ze wszystkich pomarańczy. Gotujemy, aż zmniejszy objętość o 2/3. Studzimy i mieszamy z kaszą i słonecznikiem.
3.DOPRAWIAMY JOGURT:
Jogurt mieszamy ze skórką pomarańczy.
4.WYKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Do szklanego naczynia nakładamy warstwy: jogurt, kaszę i kawałki jabłka. Dekorujemy miętą.
Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY JABŁKA

Jabłka myjemy, wycieramy do sucha. Układamy na blasze i pieczemy w całości w temperaturze 220°C ok. 15-20 minut, aż skórka zacznie robić się czarna. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Obieramy i kroimy miąższ na grube kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ

Skórkę z połowy jednej pomarańczy ścieramy na tarce o małych oczkach. Sparzamy ją wrzątkiem trzy razy. Wyciskamy do garnka sok ze wszystkich pomarańczy. Gotujemy, aż zmniejszy objętość o 2/3. Studzimy i mieszamy z kaszą i słonecznikiem.

3

DOPRAWIAMY JOGURT

Jogurt mieszamy ze skórką pomarańczy.

4

WYKŁADAMY WARSTWY DESERU

Do szklanego naczynia nakładamy warstwy: jogurt, kaszę i kawałki jabłka. Dekorujemy miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1968,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

86 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl