createyourhealth.pl

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki

Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
kurczak - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mleko - 150 ml
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
włoszczyzna - 300 g
woda - 125 ml
czerstwe pieczywo pszenne - 60 g
wędlina Moravské uzené Pikok - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.
Potrzebujemy folię aluminiową Farsz z bułki Na łyżce masła krótko smażymy pokrojoną cebulę.
2.
Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę Moravské uzené.
3.
Podlewamy mlekiem i krótko gotujemy.
4.
W większej misce mieszamy pokrojone w kosteczkę pieczywo, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
5.
Solimy, pieprzymy i dodajemy usmażoną wędlinę z cebulą.
6.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok na 10-15 minut.
7.
Kurczak Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek.
8.
Najpierw odcinamy skrzydła, a następnie nacinamy kurczaka od karku po kuper.
9.
Za pomocą ostrego noża oddzielamy mięso od kości w kierunku piersi aż po mostek.
10.
W ten sposób szkielet idealnie oddzieli się.
11.
Odcinamy nadmiar skóry i trybujemy jeszcze nadudzia.
12.
Pozostawiamy tylko dolną kość udową.
13.
Kurczaka wewnątrz solimy, pieprzymy i wypełniamy farszem.
14.
Mięso zawijamy i obracamy, uzyskując kształt kurczaka taki sam jak przed oczyszczaniem.
15.
Aby mięso się nie rozpadło, zawijamy je cienkim paskiem folii aluminiowej i ostrożnie wkładamy do brytfanki.
16.
Na kurczaku kładziemy resztę masła i dodajemy pokrojone w kawałki warzywa korzenne.
17.
Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, solimy i podlewamy wodą.
18.
Kurczaka pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 190°C, a potem jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160°C.
19.
Jak podawać Upieczonego kurczaka porcjujemy.
20.
Podajemy z warzywami oraz sosem.
21.
Wskazówka Obejrzyj film i dowiedz się krok po kroku, jak się pozbyć kości z kurczaka.
Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Potrzebujemy folię aluminiową Farsz z bułki Na łyżce masła krótko smażymy pokrojoną cebulę.

2

Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę Moravské uzené.

3

Podlewamy mlekiem i krótko gotujemy.

4

W większej misce mieszamy pokrojone w kosteczkę pieczywo, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.

5

Solimy, pieprzymy i dodajemy usmażoną wędlinę z cebulą.

6

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok na 10-15 minut.

7

Kurczak Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek.

8

Najpierw odcinamy skrzydła, a następnie nacinamy kurczaka od karku po kuper.

9

Za pomocą ostrego noża oddzielamy mięso od kości w kierunku piersi aż po mostek.

10

W ten sposób szkielet idealnie oddzieli się.

11

Odcinamy nadmiar skóry i trybujemy jeszcze nadudzia.

12

Pozostawiamy tylko dolną kość udową.

13

Kurczaka wewnątrz solimy, pieprzymy i wypełniamy farszem.

14

Mięso zawijamy i obracamy, uzyskując kształt kurczaka taki sam jak przed oczyszczaniem.

15

Aby mięso się nie rozpadło, zawijamy je cienkim paskiem folii aluminiowej i ostrożnie wkładamy do brytfanki.

16

Na kurczaku kładziemy resztę masła i dodajemy pokrojone w kawałki warzywa korzenne.

17

Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, solimy i podlewamy wodą.

18

Kurczaka pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 190°C, a potem jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160°C.

19

Jak podawać Upieczonego kurczaka porcjujemy.

20

Podajemy z warzywami oraz sosem.

21

Wskazówka Obejrzyj film i dowiedz się krok po kroku, jak się pozbyć kości z kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4508 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1127 kcal

🥑

Tłuszcz

78,8 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

76 g

💪

Białko

76 g

Podobne przepisy

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl