createyourhealth.pl

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów

Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jogurt naturalny - 300 g
jajko - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
chili płatki - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 3 łyżki
pomidor suszony - 3 szt.
Szpinak Baby - 250 g
batat - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZPINAK:
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ:
Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano
3.SMAŻYMY BATATY:
Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.
4.PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY:
Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.
5.PIECZEMY TARTĘ:
Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.
Tarta szpinakowa na spodzie z batatów

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZPINAK

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ

Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano

3

SMAŻYMY BATATY

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.

4

PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY

Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.

5

PIECZEMY TARTĘ

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

935,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

155,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,7 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy