createyourhealth.pl

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami

Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kapar - 50 g
masło - 100 g
wino białe - 100 ml
sok z limonki - 10 ml
syrop z agawy - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g
sandacz - 5 szt.
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY CEBULĘ:
Syrop z agawy karmelizujemy na patelni razem z drobno posiekaną papryczką chili i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i skórkę startą z limonki. Doprawiamy solą. Całość prażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.
2.PRZYPRAWIAMY RYBĘ:
Filety z sandacza układamy na desce skórą do dołu, oprószamy pieprzem i skórką startą z drugiej połowy limonki. Na filetach układamy listki kolendry, zwijamy je w rulon i przekłuwamy długą wykałaczką. Odkładamy, by smaki się przegryzły, a ryba ostygła do temperatury pokojowej.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Uprażoną cebulę zalewamy winem. Dodajemy masło i kapary, następnie sok wyciśnięty z ½ limonki. Doprawiamy solą i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną kolendrę.
4.PIECZEMY SANDACZA:
Uprażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie na dnie. Na warstwie warzyw układamy zwinięte filety z sandacza. Rybę skrapiamy oliwą z oliwek.
5.PODAJEMY SANDACZA:
Z upieczonych filetów wyjmujemy wykałaczki. Sandacza podajemy z porcją cebuli, cząstkami limonki, krążkami opalonej dymki i świeżymi listkami kolendry. Ułożoną na talerzu rybę posypujemy solą.
Pieczony sandacz z cebulą i kaparami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY CEBULĘ

Syrop z agawy karmelizujemy na patelni razem z drobno posiekaną papryczką chili i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i skórkę startą z limonki. Doprawiamy solą. Całość prażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.

2

PRZYPRAWIAMY RYBĘ

Filety z sandacza układamy na desce skórą do dołu, oprószamy pieprzem i skórką startą z drugiej połowy limonki. Na filetach układamy listki kolendry, zwijamy je w rulon i przekłuwamy długą wykałaczką. Odkładamy, by smaki się przegryzły, a ryba ostygła do temperatury pokojowej.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Uprażoną cebulę zalewamy winem. Dodajemy masło i kapary, następnie sok wyciśnięty z ½ limonki. Doprawiamy solą i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną kolendrę.

4

PIECZEMY SANDACZA

Uprażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie na dnie. Na warstwie warzyw układamy zwinięte filety z sandacza. Rybę skrapiamy oliwą z oliwek.

5

PODAJEMY SANDACZA

Z upieczonych filetów wyjmujemy wykałaczki. Sandacza podajemy z porcją cebuli, cząstkami limonki, krążkami opalonej dymki i świeżymi listkami kolendry. Ułożoną na talerzu rybę posypujemy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2732,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

683,1 kcal

🥑

Tłuszcz

27 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

86,4 g

💪

Białko

86,4 g

Podobne przepisy

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl