createyourhealth.pl

Chleb z garnka • przepis • składniki • przygotowanie

Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!

Chleb z garnka

Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
885 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 11
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka chlebowa typu 750 - 540 g
woda - 100 ml
drożdże świeże - 15 g
cukier - 10 g
sól - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Do miseczki wkrusz wszystkie drożdże, dodaj 5 g cukru oraz 15 g mąki i 100 ml letniej wody. Zamieszaj i odstaw na ok. 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj sól i pozostały cukier. Zimną wodę wymieszaj z drożdżami i zacznij stopniowo wlewać roztwór do mąki, mieszając składniki łyżką. Zagarniaj mąkę do środka, czy szybko i płynnie je wyrobić. Gotowe ciasto przykryj folią i ściereczką, a potem odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
3.ZAWIJAMY CIASTO:
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie wyłóż je na oprószony mąką blat (wykorzystaj do tego ok. 15 g mąki). Złap za boki ciasta i zwijając je do środka, uformuj z ciasta kulę.
4.POZOSTAWIAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA:
Ułóż na blacie czystą ściereczkę i delikatnie podsyp ją mąką (taką ilością, aby ciasto się nie przykleiło), a następnie połóż na niej chleb miejscem łączenia do dołu. Przykryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny do kolejnego wyrośnięcia.
5.NAGRZEWAMY PIEKARNIK:
Gdy do końca wyznaczonego czasu wyrastania zostanie ok. 30 minut, włącz piekarnik i ustaw go na 240 stopni C. Włóż garnek do pieca by lekko go nagrzać.
6.WYCIĄGAMY GARNEK:
Załóż rękawice kuchenne i wyciągnij garnek z pieca, a następnie ściągnij z niego pokrywkę.
7.PIECZEMY CHLEB:
Przełóż ciasto ostrożnie ze ściereczki wprost do garnka. Garnek przykryj pokrywką i wsuń do pieca na kolejne 30 minut. Włóż do piekarnika także naczynie z nalaną wodą.
8.ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ:
Po upływie 30 minut ściągnij z garnka pokrywkę i dopiekaj chleb przez 15-20 minut, aby się zarumienił.
9.WYCIĄGAMY CHLEB Z PIEKARNIKA:
Wyciągnij z piekarnika garnek używając do tego rękawic kuchennych. Otwórz go i pozwól mu wstępnie przestygnąć.
10.STUDZIMY CHLEB:
Gdy chleb będzie lekko ciepły, wyciągnij go z naczynia i odstaw na godzinę do całkowitego wystygnięcia.
Chleb z garnka

Czas przygotowania

885 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 11

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do miseczki wkrusz wszystkie drożdże, dodaj 5 g cukru oraz 15 g mąki i 100 ml letniej wody. Zamieszaj i odstaw na ok. 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj sól i pozostały cukier. Zimną wodę wymieszaj z drożdżami i zacznij stopniowo wlewać roztwór do mąki, mieszając składniki łyżką. Zagarniaj mąkę do środka, czy szybko i płynnie je wyrobić. Gotowe ciasto przykryj folią i ściereczką, a potem odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

3

ZAWIJAMY CIASTO

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie wyłóż je na oprószony mąką blat (wykorzystaj do tego ok. 15 g mąki). Złap za boki ciasta i zwijając je do środka, uformuj z ciasta kulę.

4

POZOSTAWIAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA

Ułóż na blacie czystą ściereczkę i delikatnie podsyp ją mąką (taką ilością, aby ciasto się nie przykleiło), a następnie połóż na niej chleb miejscem łączenia do dołu. Przykryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny do kolejnego wyrośnięcia.

5

NAGRZEWAMY PIEKARNIK

Gdy do końca wyznaczonego czasu wyrastania zostanie ok. 30 minut, włącz piekarnik i ustaw go na 240 stopni C. Włóż garnek do pieca by lekko go nagrzać.

6

WYCIĄGAMY GARNEK

Załóż rękawice kuchenne i wyciągnij garnek z pieca, a następnie ściągnij z niego pokrywkę.

7

PIECZEMY CHLEB

Przełóż ciasto ostrożnie ze ściereczki wprost do garnka. Garnek przykryj pokrywką i wsuń do pieca na kolejne 30 minut. Włóż do piekarnika także naczynie z nalaną wodą.

8

ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ

Po upływie 30 minut ściągnij z garnka pokrywkę i dopiekaj chleb przez 15-20 minut, aby się zarumienił.

9

WYCIĄGAMY CHLEB Z PIEKARNIKA

Wyciągnij z piekarnika garnek używając do tego rękawic kuchennych. Otwórz go i pozwól mu wstępnie przestygnąć.

10

STUDZIMY CHLEB

Gdy chleb będzie lekko ciepły, wyciągnij go z naczynia i odstaw na godzinę do całkowitego wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1901,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

6 g