createyourhealth.pl

Pierogi ze szpinakiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Pierogi ze szpinakiem i serem

Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 500 g
woda - 120 ml
jajko - 1 szt.
olej - 20 ml
szpinak świeży - 300 g
ser twaróg półtłusty - 150 g
ser feta - 100 g
cebula - 0,5 szt.
masło - 40 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 1 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Do miski dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj, a następnie dodaj jajko, wodę oraz olej i wymieszaj.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Czystymi rękoma zacznij wyrabiać ciasto przez 6-7 minut, aż jego struktura zrobi się gładka i elastyczna.
3.OWIJAMY CIASTO FOLIĄ:
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, a następnie odłóż je na bok na ok. 30 minut i przejdź do przygotowywania nadzienia.
4.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek dokładnie obierz i drobno pokrój. Szpinak umyj i odcedź na sicie, a następnie posiekaj.
5.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Rozgrzej masło na patelni, a potem podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj szpinak i poczekaj aż puści sok. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż sok się zredukuje prawie do zera. Odstaw patelnię na bok do wystygnięcia.
6.ŁĄCZYMY SERY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
Do ostudzonego nadzienia szpinakowego dodaj twaróg oraz fetę, przypraw i dokładnie wymieszaj.
7.WYCINAMY CIASTO NA PIEROGI:
Wyciągnij z folii ciasto na pierogi, a następnie rozwałkuj je na cienki placek. Weź do ręki szklankę i zacznij wycinać nią kółka z ciasta.
8.NADZIEWAMY PIEROGI:
Na środku każdego kółka z ciasta ułóż farsz, a potem każde kółko złóż je na pół i zlep ze sobą brzegi. Zlepione ciasto powinno utworzyć pierożki w kształcie półksiężyca.
9.GOTUJEMY PIEROGI:
Zagotuj wodę w garnku i posól ją, a następnie wrzuć do niej pierogi. Garnek powinien być na tyle duży, aby pierogi mogły w nim swobodnie pływać. Gotowanie pierogów powinno trwać ok. 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyciągnij z garnka łyżką cedzakową.
10.PODAJEMY PIEROGI:
Wyłóż pierogi na talerze i serwuj z dodatkiem rozpuszczonego masła lub jogurtu naturalnego. Możesz także posypać je natką pietruszki.
Pierogi ze szpinakiem i serem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SKŁADNIKI

Do miski dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj, a następnie dodaj jajko, wodę oraz olej i wymieszaj.

2

WYRABIAMY CIASTO

Czystymi rękoma zacznij wyrabiać ciasto przez 6-7 minut, aż jego struktura zrobi się gładka i elastyczna.

3

OWIJAMY CIASTO FOLIĄ

Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, a następnie odłóż je na bok na ok. 30 minut i przejdź do przygotowywania nadzienia.

4

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek dokładnie obierz i drobno pokrój. Szpinak umyj i odcedź na sicie, a następnie posiekaj.

5

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzej masło na patelni, a potem podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj szpinak i poczekaj aż puści sok. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż sok się zredukuje prawie do zera. Odstaw patelnię na bok do wystygnięcia.

6

ŁĄCZYMY SERY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW

Do ostudzonego nadzienia szpinakowego dodaj twaróg oraz fetę, przypraw i dokładnie wymieszaj.

7

WYCINAMY CIASTO NA PIEROGI

Wyciągnij z folii ciasto na pierogi, a następnie rozwałkuj je na cienki placek. Weź do ręki szklankę i zacznij wycinać nią kółka z ciasta.

8

NADZIEWAMY PIEROGI

Na środku każdego kółka z ciasta ułóż farsz, a potem każde kółko złóż je na pół i zlep ze sobą brzegi. Zlepione ciasto powinno utworzyć pierożki w kształcie półksiężyca.

9

GOTUJEMY PIEROGI

Zagotuj wodę w garnku i posól ją, a następnie wrzuć do niej pierogi. Garnek powinien być na tyle duży, aby pierogi mogły w nim swobodnie pływać. Gotowanie pierogów powinno trwać ok. 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyciągnij z garnka łyżką cedzakową.

10

PODAJEMY PIEROGI

Wyłóż pierogi na talerze i serwuj z dodatkiem rozpuszczonego masła lub jogurtu naturalnego. Możesz także posypać je natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2832,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

81,4 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy