createyourhealth.pl

Zupa z awokado z migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!

Zupa z awokado z migdałami

Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 200 g
migdały - 40 g
olej - 2 łyżki
papryka żółta - 0,5 szt.
seler naciowy - 150 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
limonka - 0,5 szt.
napój migdałowy - 350 ml
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy 250 ml mleka migdałowego i bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ZUPY:
Migdały prażymy na suchej patelni, studzimy, a następnie siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę myjemy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z migdałami oraz papryką i lekko solimy.
3.MIKSUJEMY ZUPĘ:
Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mleka migdałowego i awokado, a następnie miksujemy blenderem. Po dodaniu awokado zupy już nie zagotowujemy, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Zupę przelewamy do misek, podajemy udekorowaną migdałami i papryką.
Zupa z awokado z migdałami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy 250 ml mleka migdałowego i bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ZUPY

Migdały prażymy na suchej patelni, studzimy, a następnie siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę myjemy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z migdałami oraz papryką i lekko solimy.

3

MIKSUJEMY ZUPĘ

Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mleka migdałowego i awokado, a następnie miksujemy blenderem. Po dodaniu awokado zupy już nie zagotowujemy, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Zupę przelewamy do misek, podajemy udekorowaną migdałami i papryką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1416,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

354,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy