Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIERSI KACZKI UMYTE
i osuszone piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę.
NA ZIMNEJ PATELNI
bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
pieprzu oraz odrobiną pieprzu kajeńskiego.
SMAŻYMY OKOŁO 7-8
minut, aż się zarumienią, obracamy i smażymy z drugiej strony.
PIERSI PRZEKŁADAMY NA
blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 4-5 minut.
PIERSI WYJMUJEMY Z
piekarnika, odstawiamy na ok. 10 MINUT I: ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 1-2 minuty.
SAŁATKA SELER OBIERAMY,
kroimy w cienkie paseczki i moczymy w wodzie z odrobiną soku z cytryny.
JABŁKO OBIERAMY, POZBAWIAMY
gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki.
W TEN SAM
sposób kroimy obrany ogórek.
POKROJONE WARZYWA I
jabłko wkładamy do miski.
DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,
miodem, sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.
DELIKATNIE MIESZAMY.
NA KOŃCU DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z oliwek, mieszamy.
GLAZUROWANE ŚLIWKI NA
tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, dodajemy 1 łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego.
MIÓD KARMELIZUJEMY.
NASTĘPNIE WRZUCAMY PRZEKROJONE
na pół śliwki.
SMAŻYMY, CO JAKIŚ
czas mieszając.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z limonki oraz ocet winny.
KIEDY SOS ODPARUJE,
dodajemy sok z 1/2 limonki i 1 łyżkę zmrożonego masła. MIESZAMY. DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: soli.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sałatkę i kilka glazurowanych śliwek.
ŚLIWKI POLEWAMY SOSEM,
który pozostał na patelni.
PIERŚ KACZKI KROIMY
w grubsze plastry, które układamy na sałatce.
PLASTRY POLEWAMY SOSEM
z karmelizowanych śliwek.
GÓRĘ POSYPUJEMY STARTĄ
na tarce gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1286,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643,2 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
9,1 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.