createyourhealth.pl

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi) • przepis • składniki • przygotowanie

Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)

Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
bulion warzywny - 200 ml
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron spaghetti - 400 g
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
pomidorki koktajlowe - 500 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ:
lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym rondlu.
2.POMIDORKI KOKTAJLOWE MYJEMY:
i osączamy z wody.
3.PIECZARKI OCZYSZCZAMY, MYJEMY,:
osączamy z wody i usuwamy trzonki.
4.DYMKI OCZYSZCZAMY I:
kroimy w krążki.
5.OLIWĘ PODGRZEWAMY NA:
dużej patelni.
6.SMAŻYMY NA NIEJ:
grzyby przez 3 minuty, obracając.
7.DODAJEMY DYMKI I:
smażymy wszystko razem przez 1 minutę.
8.DOLEWAMY BULION WARZYWNY:
i śmietanę.
9.DODAJEMY POMIDORKI:
koktajlowe.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, dusimy pod przykryciem mniej więcej przez 5 minut, aż pomidory będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
11.MAKARON GOTUJEMY AL:
dente we wrzącej osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
12.OBRYWAMY LISTKI:
bazylii.
13.MOZZARELLĘ OSĄCZAMY I:
dodajemy wraz z bazylią do sosu i doprawiamy.
14.MAKARON ODLEWAMY I:
osączamy na sicie.
15.MIESZAMY Z SOSEM:
na talerzu.
Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ

lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym rondlu.

2

POMIDORKI KOKTAJLOWE MYJEMY

i osączamy z wody.

3

PIECZARKI OCZYSZCZAMY, MYJEMY,

osączamy z wody i usuwamy trzonki.

4

DYMKI OCZYSZCZAMY I

kroimy w krążki.

5

OLIWĘ PODGRZEWAMY NA

dużej patelni.

6

SMAŻYMY NA NIEJ

grzyby przez 3 minuty, obracając.

7

DODAJEMY DYMKI I

smażymy wszystko razem przez 1 minutę.

8

DOLEWAMY BULION WARZYWNY

i śmietanę.

9

DODAJEMY POMIDORKI

koktajlowe.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, dusimy pod przykryciem mniej więcej przez 5 minut, aż pomidory będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.

11

MAKARON GOTUJEMY AL

dente we wrzącej osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

12

OBRYWAMY LISTKI

bazylii.

13

MOZZARELLĘ OSĄCZAMY I

dodajemy wraz z bazylią do sosu i doprawiamy.

14

MAKARON ODLEWAMY I

osączamy na sicie.

15

MIESZAMY Z SOSEM

na talerzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2368,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592,2 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

82,4 g

🥬

Błonnik

22,5 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy