createyourhealth.pl

Piyaz • przepis • składniki • przygotowanie

Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Piyaz

Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 50 ml
ocet jabłkowy - 10 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
cebula czerwona - 1 szt.
fasola biała - 300 g
sól - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 1 pęczek
pomidor czerwony - 4 szt.
jajko - 3 szt.
sumak mielony - 1 łyżeczka
oliwki czarne - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.
3.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI:
Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.
Piyaz

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.

3

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1097,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

54,3 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy