createyourhealth.pl

Pizzerinki portobello • przepis • składniki • przygotowanie

Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Pizzerinki portobello

Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
trudny

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
pieczarki brązowe - 6 szt.
ser feta - 100 g
orzech nerkowca - 150 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
2.SMAŻYMY BAKŁAŻAN:
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
4.SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ:
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
5.SIEKAMY NERKOWCE:
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
6.DODAJEMY SER FETA:
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
7.PIECZEMY PIZZERINKI:
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Pizzerinki portobello

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.

2

SMAŻYMY BAKŁAŻAN

Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

4

SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ

Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.

5

SIEKAMY NERKOWCE

Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.

6

DODAJEMY SER FETA

Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.

7

PIECZEMY PIZZERINKI

Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1416,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,3 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy