Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ PIECZEMY
w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka.
NASTĘPNIE WYCINAMY Z
dyni miąższ.
MASŁO ROZPUSZCZAMY NA
patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka.
DODAJEMY ZIMNE MLEKO
i gotujemy.
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ
oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
MIĘSO PRZESMAŻAMY NA
patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONY
miąższ dyni, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną bazylię.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem.
NA KONIEC DODAJEMY
do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
MAKARON GOTUJEMY AL
dente w osolonej wodzie.
PLASTRY MAKARONU PRZEKŁADAMY
warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.
LASAGNE PIECZEMY W
piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6567,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
820,9 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
97,9 g
Błonnik
9,3 g
Białko
46 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!