createyourhealth.pl

Placek ze śliwkami i bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Placek ze śliwkami i bezą

Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 16 g
cynamon - 1 łyżeczka
masło - 200 g
mąka pszenna - 440 g
proszek do pieczenia - 4 g
śliwka - 800 g
jajko - 6 szt.
cukier - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER BLACHĘ:
o wymiarach 34x42 cm piekarnik nagrzany do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. CIASTO ODDZIELAMY ŻÓŁTKA: od białek.
2.MASŁO UCIERAMY NA:
puszystą masę.
3.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
dodajemy stopniowo żółtka.
4.NA KONIEC PRZESIEWAMY:
mąkę i proszek do pieczenia.
5.MIESZAMY DŁONIĄ I:
zagniatamy kruszonkę.
6.GARŚĆ CIASTA ODKŁADAMY:
na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce.
7.
DOCISKAMY DŁONIĄ.
8.NA CAŁEJ POWIERZCHNI:
ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry.
9.CYNAMON MIESZAMY Z:
cukrem wanilinowym i posypujemy całość gotową mieszanką. BEZA BIAŁKA ODDZIELAMY: od żółtek.
10.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier.
11.PIANĘ Z BIAŁEK:
przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.
12.CIASTO POSYPUJEMY ODŁOŻONĄ:
częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp.
13.
180°C (TERMOOBIEG).
14.ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO:
160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Placek ze śliwkami i bezą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER BLACHĘ

o wymiarach 34x42 cm piekarnik nagrzany do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. CIASTO ODDZIELAMY ŻÓŁTKA: od białek.

2

MASŁO UCIERAMY NA

puszystą masę.

3

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

dodajemy stopniowo żółtka.

4

NA KONIEC PRZESIEWAMY

mąkę i proszek do pieczenia.

5

MIESZAMY DŁONIĄ I

zagniatamy kruszonkę.

6

GARŚĆ CIASTA ODKŁADAMY

na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce.

7

DOCISKAMY DŁONIĄ.

8

NA CAŁEJ POWIERZCHNI

ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry.

9

CYNAMON MIESZAMY Z

cukrem wanilinowym i posypujemy całość gotową mieszanką. BEZA BIAŁKA ODDZIELAMY: od żółtek.

10

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier.

11

PIANĘ Z BIAŁEK

przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.

12

CIASTO POSYPUJEMY ODŁOŻONĄ

częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp.

13

180°C (TERMOOBIEG).

14

ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO

160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5252,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

328,3 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy