createyourhealth.pl

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią

Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

brzoskwinia - 2 szt.
cebula dymka - 3 szt.
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
drożdże świeże - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 g
tymianek świeży - 25 g
fenkuł - 1 szt.
mąka pszenna - 250 g
ser kozi - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.SER KOZI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ:
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Ser kozi rozkruszamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
4.PIECZEMY PODPŁOMYKI:
Podpłomyki smarujemy kremem z sera koziego i układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.
Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

SER KOZI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Ser kozi rozkruszamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.

4

PIECZEMY PODPŁOMYKI

Podpłomyki smarujemy kremem z sera koziego i układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1936,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

69,2 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy