Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
SER KOZI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Ser kozi rozkruszamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY PODPŁOMYKI
Podpłomyki smarujemy kremem z sera koziego i układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
484,1 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
69,2 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Łosoś w orientalnej marynacie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.