createyourhealth.pl

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak podudzie - 12 szt.
ketchup - 180 g
cukinia - 2 szt.
jajko - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
ser ementaler - 50 g
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 150 g
śmietana 30% - 200 g
liść laurowy - 4 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 2 łyżeczki
pieprz biały - 2 łyżeczki
papryka mielona ostra - 2 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cebula suszona - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
moździerz ręcznik papierowy 1 duże naczynie żaroodporne 4 małe naczynia żaroodporne piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg) Podudzia kurczaka cajun Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy.
2.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).
3.ODCINAMY SKÓRĘ I:
ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi.
4.NASTĘPNIE ZA POMOCĄ:
dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach.
5.MISKĘ Z PODUDZIAMI:
w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
6.PODUDZIA PIECZEMY W:
naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.
7.ZAPIEKANKA Z CUKINII:
i koziego sera Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną w plastry (o grubości ok.
8.0,5 CM) W:
poprzek cukinię smażymy na patelni z obu stron.
9.DO MISKI WBIJAMY:
2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku .
10.CAŁOŚĆ MIESZAMY DO:
momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
11.NASTĘPNIE DO JAJEK:
i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.
12.CUKINIE ODSĄCZAMY Z:
tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych.
13.JAJKA ZE ŚMIETANĄ:
i serem rozlewamy do foremek.
14.POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KOZIEGO:
sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.
15.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.
16.UPIECZONE PODUDZIA WRAZ:
z sosem przekładamy na talerz.
17.PODAJEMY Z ZAPIEKANKĄ:
z cukinii i koziego sera.
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

moździerz ręcznik papierowy 1 duże naczynie żaroodporne 4 małe naczynia żaroodporne piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg) Podudzia kurczaka cajun Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy.

2

DO MISKI PRZEKŁADAMY

ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).

3

ODCINAMY SKÓRĘ I

ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi.

4

NASTĘPNIE ZA POMOCĄ

dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach.

5

MISKĘ Z PODUDZIAMI

w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

6

PODUDZIA PIECZEMY W

naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.

7

ZAPIEKANKA Z CUKINII

i koziego sera Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną w plastry (o grubości ok.

8

0,5 CM) W

poprzek cukinię smażymy na patelni z obu stron.

9

DO MISKI WBIJAMY

2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku .

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY DO

momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

11

NASTĘPNIE DO JAJEK

i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.

12

CUKINIE ODSĄCZAMY Z

tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych.

13

JAJKA ZE ŚMIETANĄ

i serem rozlewamy do foremek.

14

POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KOZIEGO

sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.

15

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.

16

UPIECZONE PODUDZIA WRAZ

z sosem przekładamy na talerz.

17

PODAJEMY Z ZAPIEKANKĄ

z cukinii i koziego sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2019,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

504,8 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

20,2 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl