createyourhealth.pl

Kapusta włoska faszerowana mięsem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Kapusta włoska faszerowana mięsem

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
kapusta włoska - 1 szt.
masło - 120 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
pomidor suszony - 60 g
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
kasza jęczmienna - 120 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
2.WYDRĄŻAMY KAPUSTĘ:
Główkę kapusty sparzamy w całości we wrzątku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i odkładamy na bok. Wydrążamy środek tak, aby pozostała 3-centymetrowa warstwa liści.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Wydrążony środek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekany czosnek wraz z natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy i przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy 1 pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia). Cebulę przekładamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, jajo oraz ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy farsz. Wydrążoną kapustę faszerujemy.
4.KAPUSTĘ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
Kapustę przykrywamy wcześniej odciętymi liśćmi i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut.
5.PODAJEMY PYSZNE DANIE:
Cebulę i suszone pomidory siekamy i podsmażamy na maśle. Faszerowaną kapustę podajemy pokrojoną w ząbki wraz z cebulką i pomidorami.
Kapusta włoska faszerowana mięsem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.

2

WYDRĄŻAMY KAPUSTĘ

Główkę kapusty sparzamy w całości we wrzątku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i odkładamy na bok. Wydrążamy środek tak, aby pozostała 3-centymetrowa warstwa liści.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Wydrążony środek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekany czosnek wraz z natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy i przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy 1 pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia). Cebulę przekładamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, jajo oraz ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy farsz. Wydrążoną kapustę faszerujemy.

4

KAPUSTĘ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

Kapustę przykrywamy wcześniej odciętymi liśćmi i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut.

5

PODAJEMY PYSZNE DANIE

Cebulę i suszone pomidory siekamy i podsmażamy na maśle. Faszerowaną kapustę podajemy pokrojoną w ząbki wraz z cebulką i pomidorami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3079,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

769,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47 g

🌾

Węglowodany

55,9 g

🥬

Błonnik

37 g

💪

Białko

37 g

Podobne przepisy