createyourhealth.pl

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety

Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak podudzie - 500 g
rozmaryn świeży - 16 g
cytryna - 3 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula dymka - 2 szt.
mięta świeża - 2 g
miód - 3 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 30 ml
pistacje - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
buraki gotowane - 3 szt.
rukola - 50 g
ser feta - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY I PIECZEMY PODUDZIA:
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
4.PODAJEMY DANIE:
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY I PIECZEMY PODUDZIA

Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.

4

PODAJEMY DANIE

Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1936,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,8 g

🌾

Węglowodany

50,8 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

43,7 g

Podobne przepisy