Biszkopt z masą śmietanową i galaretką • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy na gładką, jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj z cukrem. Składniki mieszamy dokładnie i delikatnie przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy sok z połowy cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy z wierzchu, można go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Dwie łyżki śmietanki dodajemy do żelatyny, mieszamy i przelewamy do reszty śmietanki. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Dodajemy maliny. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy. Przecedzamy przez sito. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Mieszamy tak długo, dopóki nie rozpuści się cała żelatyna. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3693,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,8 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.