Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Seler, marchew, pietruszkę oraz buraka obieramy i kroimy dowolnie. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy warzywa staną się rumiane i miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ
Bulion zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, energicznie ubijając, aby nie powstawały grudki.
PODAJEMY POLENTĘ
Ugotowaną polentę przekładamy do misek. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1944,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
972,3 kcal
Tłuszcz
64,9 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
50,4 g
Białko
50,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowy pudding chia z doliny
Pewna sielska dolina z gry o tej samej nazwie, jest m.in. znana z dań, które możesz przygotować, grając. Spróbuj połączyć kilka składników z tego przepisu, aby otrzymać pyszny pudding, inspirowany tymi dostępnymi w grze, jednak znacznie smaczniejszy!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!