createyourhealth.pl

Łososiowe fajitas • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.

Łososiowe fajitas

Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
awokado - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
tortilla - 4 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
łosoś filet, bez skóry - 500 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE AWOKADO ROZGNIATAMY:
widelcem i przyprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.
2.PAPRYCZKĘ CHILLI DROBNO:
siekamy, pozostałe papryki kroimy w paseczki.
3.CEBULĘ KROIMY W:
piórka.
4.CZOSNEK SIEKAMY, ŁĄCZYMY:
z 2 łyżkami oliwy z oliwek, ostrą papryką, solą i pieprzem.
5.MIESZANKĄ NACIERAMY UMYTEGO:
i osuszonego łososia.
6.RYBĘ UKŁADAMY NA:
rozgrzanej patelni, smażymy z dwóch stron po kilka minut.
7.USMAŻONĄ RYBĘ DZIELIMY:
na mniejsze kawałki.
8.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojone warzywa.
9.NA DRUGIEJ, SUCHEJ:
patelni podgrzewamy tortille.
10.SMARUJEMY JE PASTĄ:
z awokado i nakładamy podsmażone warzywa oraz kawałki łososia.
11.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łososiowe fajitas

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE AWOKADO ROZGNIATAMY

widelcem i przyprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.

2

PAPRYCZKĘ CHILLI DROBNO

siekamy, pozostałe papryki kroimy w paseczki.

3

CEBULĘ KROIMY W

piórka.

4

CZOSNEK SIEKAMY, ŁĄCZYMY

z 2 łyżkami oliwy z oliwek, ostrą papryką, solą i pieprzem.

5

MIESZANKĄ NACIERAMY UMYTEGO

i osuszonego łososia.

6

RYBĘ UKŁADAMY NA

rozgrzanej patelni, smażymy z dwóch stron po kilka minut.

7

USMAŻONĄ RYBĘ DZIELIMY

na mniejsze kawałki.

8

NA TEJ SAMEJ

patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojone warzywa.

9

NA DRUGIEJ, SUCHEJ

patelni podgrzewamy tortille.

10

SMARUJEMY JE PASTĄ

z awokado i nakładamy podsmażone warzywa oraz kawałki łososia.

11

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2144,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

536,2 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

31,4 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy