Pretzel dog • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.
WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
FORMUJEMY CIASTO
Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
FORMUJEMY PRETZEL DOGI
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.
GOTUJEMY PRETZEL DOGI
Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.
PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI
Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7105,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,7 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
33,4 g
Błonnik
0,1 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.