Pyry z gzikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI MYJEMY,
wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
PYRY Z GZIKIEM
I BOCZKIEM Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę.
CZERWONĄ CEBULĘ KROIMY
w drobną kostkę.
SZCZYPIOREK I CZOSNEK
drobno siekamy. SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY DO: miski.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem.
MIESZAMY WIDELCEM, ROZGNIATAJĄC
przy tym twaróg.
NA ROZGRZANĄ SUCHĄ
patelnię wykładamy boczek i zarumieniamy, od czasu do czasu mieszając.
BOCZEK WYKŁADAMY NA
ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY
na pół, wykładamy na nie gzik i boczek.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM
i skrapiamy olejem lnianym.
DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ
pietruszką.
PYRY Z GZIKIEM
Z TOFU I BOCZKIEM Z BAKŁAŻANA Tofu wkładamy między kawałki ręcznika papierowego i mocno odciskamy z płynu.
NASTĘPNIE TOFU POKROJONE
w kostkę przekładamy do miski.
DODAJEMY JOGURT KOKOSOWY,
czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
DO DUŻEJ MISKI
przelewamy sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z cytryny. DOPRAWIAMY WĘDZONĄ: papryką.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
BAKŁAŻANA KROIMY W
plastry o grubości ok. 3 MM. PLASTRY OBFICIE OPRÓSZAMY: solą.
ODKŁADAMY NA 10
minut, aż warzywo puści sok. RĘCZNIKIEM KUCHENNYM WYCIERAMY: sok.
PLASTRY KROIMY W
paski i wkładamy kolejno do marynaty.
BAKŁAŻANA WYKŁADAMY NA
rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
PRAŻYMY OK.
5 MINUT Z: każdej strony na średnim ogniu.
ŚCIĄGAMY Z PATELNI
i wykładamy na ręcznik papierowy.
CIEPŁE ZIEMNIAKI PRZEKRAWAMY
na pół, wykładamy wegański gzik i plastry bekonu z bakłażana.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY PIEPRZEM
i skrapiamy olejem lnianym. DEKORUJEMY ŚWIEŻYM: koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,6 kcal
Tłuszcz
33,6 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
4,5 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.