Indyczka faszerowana piernikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYCZKĘ
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.
PIECZEMY INDYCZKĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4678 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,8 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
35,6 g
Białko
35,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!