createyourhealth.pl

Quesadilla śniadaniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Danie inspirowane kuchnią meksykańską na śniadanie? Jak najbardziej! Przygotuj quesadillę śniadaniową z aromatyczną salsą fresca według najnowszego przepisu Kingi i przekonaj się, że papryczka jalapeño może świetnie smakować o poranku.

Quesadilla śniadaniowa

Danie inspirowane kuchnią meksykańską na śniadanie? Jak najbardziej! Przygotuj quesadillę śniadaniową z aromatyczną salsą fresca według najnowszego przepisu Kingi i przekonaj się, że papryczka jalapeño może świetnie smakować o poranku.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tortilla razowa - 1 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 0,5 łyżeczki
ser cheddar - 20 g
szczypiorek - 1 łyżeczka
rukola - 1 garść
pomidor czerwony - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
cebula czerwona - 0,25 szt.
papryczka jalapeno - 0,25 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ:
Na patelni roztapiamy masło. Następnie rozbijamy jajko i za pomocą szpatułki mieszamy je, aż zetnie się do preferowanej konsystencji. Chwilę przed zdjęciem jajecznicy z ognia doprawiamy ją do smaku pieprzem i solą i ponownie mieszamy.
2.SKŁADAMY QUESADILLĘ:
Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek dość drobno siekamy. Ser rozkładamy na połowie tortilli, wysypujemy na niego szczypiorek, wykładamy jajecznicę i garść rukoli. Gotową tortillę składamy na pół, tak aby sucha część placka całkowicie przykryła pozostałe składniki.
3.SMAŻYMY I PODAJEMY QUESADILLĘ:
Gotową quesadillę smażymy na suchej patelni przez ok. 4–5 minut z każdej strony, aż nabierze złotobrązowego koloru. Danie podajemy pocięte na mniejsze trójkąty, gorące, z przygotowaną wcześniej salsą fresca.
Quesadilla śniadaniowa

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Na patelni roztapiamy masło. Następnie rozbijamy jajko i za pomocą szpatułki mieszamy je, aż zetnie się do preferowanej konsystencji. Chwilę przed zdjęciem jajecznicy z ognia doprawiamy ją do smaku pieprzem i solą i ponownie mieszamy.

2

SKŁADAMY QUESADILLĘ

Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek dość drobno siekamy. Ser rozkładamy na połowie tortilli, wysypujemy na niego szczypiorek, wykładamy jajecznicę i garść rukoli. Gotową tortillę składamy na pół, tak aby sucha część placka całkowicie przykryła pozostałe składniki.

3

SMAŻYMY I PODAJEMY QUESADILLĘ

Gotową quesadillę smażymy na suchej patelni przez ok. 4–5 minut z każdej strony, aż nabierze złotobrązowego koloru. Danie podajemy pocięte na mniejsze trójkąty, gorące, z przygotowaną wcześniej salsą fresca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

429,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

429,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

19 g

💪

Białko

19 g

Podobne przepisy