Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI ZUPY
Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.
MOCZYMY WODOROSTY
Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.
ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI
Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.
GOTUJEMY ZUPĘ MISO
Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
PODAJEMY ZUPĘ MISO
Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
819,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,6 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
26,8 g
Błonnik
4,6 g
Białko
42,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Metrowiec
Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.