createyourhealth.pl

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem • przepis • składniki • przygotowanie

Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem

Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 300 g
woda - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
kindziuk z pieprzem - 100 g
ser kozi - 150 g
masło - 1 łyżka
śmietana 30% - 400 ml
zioła prowansalskie - 5 szczypt
awokado - 1 szt.
ocet winny, biały - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pistacje - 50 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 100 g
sól - 1 szczypta
grana padano - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 200°C (góra/dół).
2.FORMĘ DO TARTY:
trzepaczkę wałek moździerz obieraczkę do warzyw folię spożywczą sitko o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych.
3.NASTĘPNIE UPIECZ JE:
w 180°C (20-25 minut), wcześniej polewając je oliwą z oliwek i doprawiając pieprzem i solą.
4.NASTĘPNIE OBIERZ PAPRYKI:
ze skórki, owiń folią aluminiową lub spożywczą i odstaw na chwilę.
5.MASŁO WYJMIJ Z:
lodówki na tyle wcześnie, aby miało temperaturę pokojową w momencie użycia i pokrój na mniejsze części.
6.CIASTO KRUCHE MĄKĘ:
przesiewamy i mieszamy z solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera (ciasto możemy również wyrabiać ręcznie).
7.GDY CIASTO ZACZNIE:
odklejać się od brzegów miksera, wyjmujemy je na blat i za pomocą dłoni jeszcze przez chwilę wyrabiamy (by mieć pewność, że wszystkie składniki się dobrze połączyły).
8.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
9.FARSZ UPIECZONE I:
obrane papryki kroimy na mniejsze części, następnie przekładamy je do miski i mieszamy.
10.DODAJEMY POMIDORA POZBAWIONEGO:
skórki i gniazd nasiennych, pokrojonego w drobną kostkę oraz pokrojony w paseczki kindziuk.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM:
i niewielką ilością soli oraz 2 szczyptami ziół prowansalskich.
13.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
14.DO CZYSTEJ MISKI:
wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu.
15.MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA:
pomocą trzepaczki. DODAJEMY KOZI: serek.
16.CAŁOŚĆ MIESZAMY. FORMĘ WYSMAROWUJEMY DOKŁADNIE:
masłem. BLAT POSYPUJEMY: mąką.
17.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY, NASTĘPNIE:
wykładamy nim formę (ciasto powinno przylegać do formy). SPÓD CIASTA NAKŁUWAMY: widelcem.
18.NA CIEŚCIE ROZPROWADZAMY:
farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z kozim serem.
19.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
równomiernie rozprowadzamy farsz na cieście.
20.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY 3:
szczyptami ziół prowansalskich.
21.QUICHE WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) na 30-40 minut na dolną kratkę.
22.PO WYJĘCIU Z:
piekarnika odstawiamy na chwilę.
23.SAŁATKA DO MISECZKI:
wlewamy 2 łyżki octu winnego, dodajemy biały pieprz, sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek.
24.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
25.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
rukolę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pozbawione skórki i pokrojone w cząstki awokado i rozkruszone w moździerzu pistacje.
26.POLEWAMY PRZYGOTOWANYM:
winegretem.
27.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
28.ZA POMOCĄ OBIERACZKI:
do warzyw ścieramy ser grana padano na sałatkę. QUICHE PODAJEMY Z: sałatką.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 200°C (góra/dół).

2

FORMĘ DO TARTY

trzepaczkę wałek moździerz obieraczkę do warzyw folię spożywczą sitko o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych.

3

NASTĘPNIE UPIECZ JE

w 180°C (20-25 minut), wcześniej polewając je oliwą z oliwek i doprawiając pieprzem i solą.

4

NASTĘPNIE OBIERZ PAPRYKI

ze skórki, owiń folią aluminiową lub spożywczą i odstaw na chwilę.

5

MASŁO WYJMIJ Z

lodówki na tyle wcześnie, aby miało temperaturę pokojową w momencie użycia i pokrój na mniejsze części.

6

CIASTO KRUCHE MĄKĘ

przesiewamy i mieszamy z solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera (ciasto możemy również wyrabiać ręcznie).

7

GDY CIASTO ZACZNIE

odklejać się od brzegów miksera, wyjmujemy je na blat i za pomocą dłoni jeszcze przez chwilę wyrabiamy (by mieć pewność, że wszystkie składniki się dobrze połączyły).

8

CIASTO ZAWIJAMY W

folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

9

FARSZ UPIECZONE I

obrane papryki kroimy na mniejsze części, następnie przekładamy je do miski i mieszamy.

10

DODAJEMY POMIDORA POZBAWIONEGO

skórki i gniazd nasiennych, pokrojonego w drobną kostkę oraz pokrojony w paseczki kindziuk.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM

i niewielką ilością soli oraz 2 szczyptami ziół prowansalskich.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

14

DO CZYSTEJ MISKI

wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu.

15

MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA

pomocą trzepaczki. DODAJEMY KOZI: serek.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY. FORMĘ WYSMAROWUJEMY DOKŁADNIE

masłem. BLAT POSYPUJEMY: mąką.

17

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY, NASTĘPNIE

wykładamy nim formę (ciasto powinno przylegać do formy). SPÓD CIASTA NAKŁUWAMY: widelcem.

18

NA CIEŚCIE ROZPROWADZAMY

farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z kozim serem.

19

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

równomiernie rozprowadzamy farsz na cieście.

20

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY 3

szczyptami ziół prowansalskich.

21

QUICHE WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) na 30-40 minut na dolną kratkę.

22

PO WYJĘCIU Z

piekarnika odstawiamy na chwilę.

23

SAŁATKA DO MISECZKI

wlewamy 2 łyżki octu winnego, dodajemy biały pieprz, sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek.

24

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

25

DO MISKI PRZEKŁADAMY

rukolę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pozbawione skórki i pokrojone w cząstki awokado i rozkruszone w moździerzu pistacje.

26

POLEWAMY PRZYGOTOWANYM

winegretem.

27

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

28

ZA POMOCĄ OBIERACZKI

do warzyw ścieramy ser grana padano na sałatkę. QUICHE PODAJEMY Z: sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5175,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1293,9 kcal

🥑

Tłuszcz

94,1 g

🌾

Węglowodany

79,5 g

🥬

Błonnik

37,4 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy