Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno. Pancettę pokrój w większą kostkę lub podłużne paski.
SMAŻYMY RYŻ
Ustaw rondelek na kuchence, a następnie na małym ogniu podpraż ryż. Po ok. 1-2 minut dodaj oliwę i smaż dalej.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę, a po chwili wrzuć także pacettę. Całość smaż 3-4 minuty. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
DODAJEMY BULION
Gdy składniki zrobią się rumiane, zacznij powoli dodawać bulion. Dolewaj go chochelka po chochelce, cały czas mieszając. Nie pozwól mu się całkiem wygotować.
DODAJEMY GROSZEK
Gdy zauważysz, że ryż zaczyna być al dente, dodaj groszek i wymieszaj. Gotuj całość przez 3 minuty.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Dodaj do ryżu masło oraz ser, a potem przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na desce poszatkuj natkę pietruszki i wrzuć ją do rondelka. Ponownie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
SERWUJEMY RISOTTO
Gdy risotto będzie gotowe, wyłóż je na talerz i ozdób tartym parmezanem lub pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1971 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
492,7 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chicago pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Kanapka z burratą a la caprese
Idealny przepis na imprezową przekąskę! Sprawdź przepis Kingi Paruzel i zaproś gości!

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!