createyourhealth.pl

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym

Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jabłko czerwone - 0,5 kg
imbir mielony - 1 szczypta
woda - 250 ml
śmietana 12% - 2 łyżki
kasza gryczana - 250 g
masło - 80 g
natka pietruszki - 20 g
pieczarka - 250 g
lubczyk świeży - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
przecier pomidorowy - 240 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 720 g
ser twaróg półtłusty - 60 g
sól - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ:
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.ODSĄCZ NA:
sicie.
3.PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER:
Purée jabłkowe Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée.
4.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
na wolnym ogniu około 20 minut.
5.GDY JABŁKA ZMIĘKNĄ,:
miksujemy całość na gładką konsystencję.
6.PURÉE CHWILĘ GOTUJEMY,:
cały czas mieszając.
7.KASZA GRYCZANA W:
garnku podgrzewamy olej z masłem.
8.DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ:
w drobną kostkę i smażymy około 2 minut.
9.DODAJEMY PIECZARKI POKROJONE:
w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut.
10.DODAJEMY KASZĘ, MIESZAMY:
i zdejmujemy z ognia.
11.PRZED PODANIEM DO:
kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
12.SCHAB W SOSIE:
pomidorowym Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju.
13.DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,:
cukier, sól i pieprz do smaku.
14.MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA:
bok.
15.KRÓTKO PRZED PODANIEM:
do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
16.DO CZYSTEGO NACZYNIA:
wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
17.PLASTRY SCHABU PRZYPRAWIAMY:
z obu stron pieprzem i solą.
18.OBTACZAMY POJEDYNCZO W:
mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony.
19.WYSMAŻONY SCHAB WKŁADAMY:
do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).
20.PURÉE JABŁKOWE PRZEKŁADAMY:
do sosjerki.
21.NA ŚRODEK TALERZA:
wykładamy kaszę z pieczarkami.
22.NA WIERZCH NAKŁADAMY:
sos i przekrojony na pół plaster schabu.
23.SCHAB POLEWAMY DELIKATNIE:
sosem i dekorujemy lubczykiem.
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ

gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

ODSĄCZ NA

sicie.

3

PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER

Purée jabłkowe Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée.

4

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

na wolnym ogniu około 20 minut.

5

GDY JABŁKA ZMIĘKNĄ,

miksujemy całość na gładką konsystencję.

6

PURÉE CHWILĘ GOTUJEMY,

cały czas mieszając.

7

KASZA GRYCZANA W

garnku podgrzewamy olej z masłem.

8

DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ

w drobną kostkę i smażymy około 2 minut.

9

DODAJEMY PIECZARKI POKROJONE

w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut.

10

DODAJEMY KASZĘ, MIESZAMY

i zdejmujemy z ognia.

11

PRZED PODANIEM DO

kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

12

SCHAB W SOSIE

pomidorowym Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju.

13

DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,

cukier, sól i pieprz do smaku.

14

MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA

bok.

15

KRÓTKO PRZED PODANIEM

do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.

16

DO CZYSTEGO NACZYNIA

wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.

17

PLASTRY SCHABU PRZYPRAWIAMY

z obu stron pieprzem i solą.

18

OBTACZAMY POJEDYNCZO W

mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony.

19

WYSMAŻONY SCHAB WKŁADAMY

do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).

20

PURÉE JABŁKOWE PRZEKŁADAMY

do sosjerki.

21

NA ŚRODEK TALERZA

wykładamy kaszę z pieczarkami.

22

NA WIERZCH NAKŁADAMY

sos i przekrojony na pół plaster schabu.

23

SCHAB POLEWAMY DELIKATNIE

sosem i dekorujemy lubczykiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4255,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

709,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,3 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

35,2 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy