createyourhealth.pl

Różowe jajka z kremem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Różowe jajka z kremem chrzanowym

Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
buraki gotowane - 2 szt.
sok z buraka - 300 ml
ocet - 100 ml
czosnek główka - 1 ząbek
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
chrzan - 2 łyżki
śmietana 18% - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
świeży koperek -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
2.BARWIMY JAJKA:
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.
3.WYJMUJEMY ŻÓŁTKA:
Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY:
Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.
5.FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA:
Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.
Różowe jajka z kremem chrzanowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Buraki ścieramy do rondelka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ocet, sok z buraków, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

2

BARWIMY JAJKA

Ugotowane i obrane ze skorupek jajka umieszczamy w szerokim słoiku, zalewamy wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas jajka spędzą w zalewie, tym intensywniejszy uzyskają kolor.

3

WYJMUJEMY ŻÓŁTKA

Jajka wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy ugotowane żółtka. Żółtka przekładamy do miski.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM CHRZANOWY

Do ugotowanych żółtek jaj dodajemy pozostałe składniki kremu: chrzan, śmietanę, posiekany koper, sól i pieprz. Mieszamy, aż żółtka lekko się rozdrobnią i połączą z resztą składników.

5

FASZERUJEMY I DEKORUJEMY JAJKA

Wgłębienia po żółtkach obficie faszerujemy kremem chrzanowym i przykładamy połówki jajek do siebie. Dekorujemy gałązkami świeżego kopru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

794,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy