Ryżowe placuszki z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
PODAJEMY PLACUSZKI
Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2086,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
521,7 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
74,8 g
Błonnik
1,8 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!