createyourhealth.pl

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem

Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser gorgonzola z mascarpone i orzechami - 70 g
oliwa z oliwek - 30 ml
ocet winny - 10 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
majonez - 50 g
śmietana 18% - 100 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
sałata lodowa - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 2 łyżki
ser mascarpone z gorgonzolą - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z GORGONZOLI:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY BOCZEK:
Boczek smażymy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru i stanie się chrupiące. Następnie przekładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
3.PODAJEMY SAŁATĘ:
Czerwoną cebulę kroimy w talarki, a dymkę siekamy. Sałatę kroimy w ćwiartki i nakładamy na talerze. Następnie sałatę polewamy sosem z gorgonzoli i całość posypujemy czerwoną cebulą i dymką. Na koniec ser dzielimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerze wraz z boczkiem.
Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z GORGONZOLI

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY BOCZEK

Boczek smażymy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru i stanie się chrupiące. Następnie przekładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3

PODAJEMY SAŁATĘ

Czerwoną cebulę kroimy w talarki, a dymkę siekamy. Sałatę kroimy w ćwiartki i nakładamy na talerze. Następnie sałatę polewamy sosem z gorgonzoli i całość posypujemy czerwoną cebulą i dymką. Na koniec ser dzielimy na mniejsze kawałki i wykładamy na talerze wraz z boczkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1628,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

814,1 kcal

🥑

Tłuszcz

73,1 g

🌾

Węglowodany

16,9 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

23,9 g

Podobne przepisy

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl