createyourhealth.pl

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami

W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron farfalle - 250 g
pomidor suszony - 100 g
parmezan - 120 g
szpinak świeży - 60 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
kapar - 30 g
oliwa z oliwek - 45 ml
sok z cytryny - 30 ml
sól - 3,5 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
W garnku zagotuj wodę i posól ją (ok. 2,5 g soli). Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skróć jednak czas jego gotowania o 2 minuty, by po ugotowaniu pozostał lekko twardy (al dente).
2.HARTUJEMY MAKARON:
Po ugotowaniu makaron przecedź i zahartuj chłodną wodą, a potem skrop go delikatnie oliwą (ok. 15 ml).
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie wrzuć do miski. Kapary pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Szpinak poszatkuj i wrzuć do miski. Na sam koniec odcedź pomidory z nadmiaru oleju, a następnie pokrój je na cienkie paski i również wrzuć do miski.
4.DODAJEMY MAKARON:
Do miski wrzuć wystudzony makaron, a następnie zamieszaj całość.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do kubka wlej pozostałą oliwę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj widelcem. Gotowym sosem polej całą sałatkę.
6.DODAJEMY PARMEZAN:
Zetrzyj parmezan na tarce wprost do miski, a potem całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

W garnku zagotuj wodę i posól ją (ok. 2,5 g soli). Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skróć jednak czas jego gotowania o 2 minuty, by po ugotowaniu pozostał lekko twardy (al dente).

2

HARTUJEMY MAKARON

Po ugotowaniu makaron przecedź i zahartuj chłodną wodą, a potem skrop go delikatnie oliwą (ok. 15 ml).

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie wrzuć do miski. Kapary pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Szpinak poszatkuj i wrzuć do miski. Na sam koniec odcedź pomidory z nadmiaru oleju, a następnie pokrój je na cienkie paski i również wrzuć do miski.

4

DODAJEMY MAKARON

Do miski wrzuć wystudzony makaron, a następnie zamieszaj całość.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do kubka wlej pozostałą oliwę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj widelcem. Gotowym sosem polej całą sałatkę.

6

DODAJEMY PARMEZAN

Zetrzyj parmezan na tarce wprost do miski, a potem całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1926,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

62,5 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy