Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAKAO
Do rondelka ustawionego na kuchence wlej wodę oraz olej, a potem dodaj kakao oraz 120 g cukru. Ustaw kuchenkę na małą moc i zacznij podgrzewać masę, cały czas ją mieszając. Zagotowane i w pełni rozpuszczone składniki należy odstawić na bok do wystudzenia.
UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Do miski wsyp 130 g cukru, a potem wbij jajka. Zacznij miksować składniki na wysokich obrotach, aby uzyskać jednorodną, puszystą masę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Wlej delikatnie zawartość rondelka do masy jajecznej i zamieszaj. Na sam koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.
PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej całą kakaową masę.
PIECZEMY BISZKOPT
Umieść formę w piecu na środkowej półce i piecz ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test patyczkiem, by sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco upieczone. Jeśli tak — możesz zostawić je w piecu do wystygnięcia i przejść do przygotowywania kremu.
UBIJAMY KREMÓWKĘ
W wysokim naczyniu ubij kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.
MIESZAMY MASCARPONE Z CUKREM
Do miski dodaj mascarpone i cukier puder, a potem wymieszaj.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do gładkiej masy serowej dodaj powoli ubitą kremówkę, a następnie wymieszaj delikatnie łyżką.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Wyciągnij biszkopt z formy, a następnie przekrój go wzdłuż. Połóż obok siebie obie połowy i zacznij nakładać krem na spód. Wygładź go i przykryj drugą połową biszkoptu, a następnie wykończ wszystko warstwą kremu.
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Truskawki i borówki starannie umyj. Odetnij z truskawek szypułki i przekrój je na ćwiartki. Borówki zostaw w całości.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wierzchu ciasta ułóż owoce, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
SERWUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój na prostokątne kawałki. Serwuj solo lub z dodatkiem sorbetu z owoców leśnych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5087,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
424 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
0,8 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.