createyourhealth.pl

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis

Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 250 g
mąka pszenna tortowa - 200 g
olej - 140 ml
woda niegazowana - 80 ml
kakao - 60 g
jajko - 5 szt.
proszek do pieczenia - 5 g
soda oczyszczona - 5 g
sól - 2 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 110 g
cukier wanilinowy - 4 g
truskawka - 12 szt.
borówki - 20 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KAKAO:
Do rondelka ustawionego na kuchence wlej wodę oraz olej, a potem dodaj kakao oraz 120 g cukru. Ustaw kuchenkę na małą moc i zacznij podgrzewać masę, cały czas ją mieszając. Zagotowane i w pełni rozpuszczone składniki należy odstawić na bok do wystudzenia.
2.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wsyp 130 g cukru, a potem wbij jajka. Zacznij miksować składniki na wysokich obrotach, aby uzyskać jednorodną, puszystą masę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Wlej delikatnie zawartość rondelka do masy jajecznej i zamieszaj. Na sam koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.
4.PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY:
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej całą kakaową masę.
5.PIECZEMY BISZKOPT:
Umieść formę w piecu na środkowej półce i piecz ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test patyczkiem, by sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco upieczone. Jeśli tak — możesz zostawić je w piecu do wystygnięcia i przejść do przygotowywania kremu.
6.UBIJAMY KREMÓWKĘ:
W wysokim naczyniu ubij kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.
7.MIESZAMY MASCARPONE Z CUKREM:
Do miski dodaj mascarpone i cukier puder, a potem wymieszaj.
8.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do gładkiej masy serowej dodaj powoli ubitą kremówkę, a następnie wymieszaj delikatnie łyżką.
9.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Wyciągnij biszkopt z formy, a następnie przekrój go wzdłuż. Połóż obok siebie obie połowy i zacznij nakładać krem na spód. Wygładź go i przykryj drugą połową biszkoptu, a następnie wykończ wszystko warstwą kremu.
10.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Truskawki i borówki starannie umyj. Odetnij z truskawek szypułki i przekrój je na ćwiartki. Borówki zostaw w całości.
11.DEKORUJEMY CIASTO:
Na wierzchu ciasta ułóż owoce, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
12.SERWUJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój na prostokątne kawałki. Serwuj solo lub z dodatkiem sorbetu z owoców leśnych.
Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KAKAO

Do rondelka ustawionego na kuchence wlej wodę oraz olej, a potem dodaj kakao oraz 120 g cukru. Ustaw kuchenkę na małą moc i zacznij podgrzewać masę, cały czas ją mieszając. Zagotowane i w pełni rozpuszczone składniki należy odstawić na bok do wystudzenia.

2

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wsyp 130 g cukru, a potem wbij jajka. Zacznij miksować składniki na wysokich obrotach, aby uzyskać jednorodną, puszystą masę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Wlej delikatnie zawartość rondelka do masy jajecznej i zamieszaj. Na sam koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.

4

PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej całą kakaową masę.

5

PIECZEMY BISZKOPT

Umieść formę w piecu na środkowej półce i piecz ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test patyczkiem, by sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco upieczone. Jeśli tak — możesz zostawić je w piecu do wystygnięcia i przejść do przygotowywania kremu.

6

UBIJAMY KREMÓWKĘ

W wysokim naczyniu ubij kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.

7

MIESZAMY MASCARPONE Z CUKREM

Do miski dodaj mascarpone i cukier puder, a potem wymieszaj.

8

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do gładkiej masy serowej dodaj powoli ubitą kremówkę, a następnie wymieszaj delikatnie łyżką.

9

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Wyciągnij biszkopt z formy, a następnie przekrój go wzdłuż. Połóż obok siebie obie połowy i zacznij nakładać krem na spód. Wygładź go i przykryj drugą połową biszkoptu, a następnie wykończ wszystko warstwą kremu.

10

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Truskawki i borówki starannie umyj. Odetnij z truskawek szypułki i przekrój je na ćwiartki. Borówki zostaw w całości.

11

DEKORUJEMY CIASTO

Na wierzchu ciasta ułóż owoce, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

12

SERWUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój na prostokątne kawałki. Serwuj solo lub z dodatkiem sorbetu z owoców leśnych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5087,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

424 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy