Sałatka z pora — z jajkiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do rondelka wlewamy wodę (ok. 500 ml) i wkładamy do niej jajka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę z garnka i wlewamy zimną. Studzimy jajka.
SPARZAMY PORA
Gotujemy wodę w czajniku. Pora przekrawamy wzdłuż i układamy go na sicie ustawionym w zlewie. Zalewamy go obficie wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł, a potem przepłukujemy go chłodną wodą.
MYJEMY SAŁATĘ I OGÓRKA
Sałatę i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ogórka na pół, potem wzdłuż, a potem w ćwiartki. Sałatę rozdrabniamy palcami. Wrzucamy do miski.
KROIMY PORA
Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
KROIMY JAJKA
Wystudzone jajka obieramy ze skorupki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z resztą składników.
KROIMY SZYNKĘ
Szynkę z indyka kroimy w drobną kostkę i także wrzucamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy gotowym sosem i dokładnie mieszamy. I już! Prawda, że to proste?
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
945,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
189,1 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
5,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quesadilla śniadaniowa
Danie inspirowane kuchnią meksykańską na śniadanie? Jak najbardziej! Przygotuj quesadillę śniadaniową z aromatyczną salsą fresca według najnowszego przepisu Kingi i przekonaj się, że papryczka jalapeño może świetnie smakować o poranku.

KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!