createyourhealth.pl

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym

Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 2 szt.
oliwa z oliwek - 150 ml
woda - 100 ml
musztarda dijon - 1 łyżka
chałwa miodowa - 20 g
kurczak filety z piersi - 2 szt.
oliwki zielone - 60 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 100 g
bagietka - 1 szt.
ser halloumi - 225 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PIERSI:
Czosnek siekamy, dodajemy szczyptę oregano oraz odrobinę oliwy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 20 minut.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Sok wyciśnięty z cytryn miksujemy z pozostałymi składnikami sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i marynujemy w sosie.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i przypiekamy na patelni grillowej. Następnie posypujemy oregano.
Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PIERSI

Czosnek siekamy, dodajemy szczyptę oregano oraz odrobinę oliwy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 20 minut.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Sok wyciśnięty z cytryn miksujemy z pozostałymi składnikami sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i marynujemy w sosie.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i przypiekamy na patelni grillowej. Następnie posypujemy oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3032,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

758,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,6 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

38,8 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy