createyourhealth.pl

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie

Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
chleb wiejski - 240 g
ser ementaler - 100 g
masło - 130 g
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - 600 ml
mięso wieprzowe schab - 720 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
rzodkiewka - 4 szt.
mięta świeża - 10 g
sałata masłowa - 30 g
natka pietruszki - 3 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA:
żaroodporne toster piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
2.PRZYGOTOWANIE 8 KROMEK:
chleba opiekamy w tosterze.
3.SOS BESZAMEL 60:
g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu.
4.DO ROZPUSZCZONEGO W:
rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. CAŁY CZAS: mieszamy.
5.DODAJEMY 600 ML:
zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. MIESZAMY.
6.DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI:
muszkatołowej, sól i pieprz.
7.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
zestawiamy z ognia.
8.SCHAB PLASTRY SCHABU:
pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
9.PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY:
tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. SOS BESZAMELOWY ŚCIĄGAMY: z ognia.
10.NA PATELNI GRILLOWEJ:
grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.
11.OPIECZONE KAWAŁKI CHLEBA:
smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
12.NA CHLEBIE UKŁADAMY:
plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.
13.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM:
ementalerem.
14.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).
15.SAŁATKA DO MISKI:
przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.
16.DO CZYSTEJ MISKI:
wrzucamy pokrojone w półtalarki rzodkiewki, posiekanego ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojoną w dużą kostkę paprykę zieloną i czerwoną, cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone na osiem części i porwaną na kawałki sałatę masłową.
17.DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ:
i pietruszkę. MIESZAMY.
18.SOS MAŚLANO-ZIOŁOWY NA:
małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.
19.DODAJEMY DO NIEJ:
70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. DODAJEMY POSIEKANĄ PIETRUSZKĘ: i bazylię.
20.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą. MIESZAMY. ŚCIĄGAMY Z: ognia.
21.JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ:
przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA: schab.
22.KAWAŁEK CHLEBA ZE:
schabem wyciągamy na talerz.
23.SCHAB POLEWAMY Z:
góry sosem maślano-ziołowym.
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA

żaroodporne toster piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).

2

PRZYGOTOWANIE 8 KROMEK

chleba opiekamy w tosterze.

3

SOS BESZAMEL 60

g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu.

4

DO ROZPUSZCZONEGO W

rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. CAŁY CZAS: mieszamy.

5

DODAJEMY 600 ML

zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. MIESZAMY.

6

DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI

muszkatołowej, sól i pieprz.

7

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

zestawiamy z ognia.

8

SCHAB PLASTRY SCHABU

pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

9

PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY

tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. SOS BESZAMELOWY ŚCIĄGAMY: z ognia.

10

NA PATELNI GRILLOWEJ

grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.

11

OPIECZONE KAWAŁKI CHLEBA

smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

12

NA CHLEBIE UKŁADAMY

plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.

13

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM

ementalerem.

14

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).

15

SAŁATKA DO MISKI

przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.

16

DO CZYSTEJ MISKI

wrzucamy pokrojone w półtalarki rzodkiewki, posiekanego ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojoną w dużą kostkę paprykę zieloną i czerwoną, cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone na osiem części i porwaną na kawałki sałatę masłową.

17

DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ

i pietruszkę. MIESZAMY.

18

SOS MAŚLANO-ZIOŁOWY NA

małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.

19

DODAJEMY DO NIEJ

70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. DODAJEMY POSIEKANĄ PIETRUSZKĘ: i bazylię.

20

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą. MIESZAMY. ŚCIĄGAMY Z: ognia.

21

JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ

przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA: schab.

22

KAWAŁEK CHLEBA ZE

schabem wyciągamy na talerz.

23

SCHAB POLEWAMY Z

góry sosem maślano-ziołowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4194,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1048,5 kcal

🥑

Tłuszcz

65,5 g

🌾

Węglowodany

58,1 g

🥬

Błonnik

55,2 g

💪

Białko

55,2 g

Podobne przepisy

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl