Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne toster piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE 8 KROMEK
chleba opiekamy w tosterze.
SOS BESZAMEL 60
g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu.
DO ROZPUSZCZONEGO W
rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. CAŁY CZAS: mieszamy.
DODAJEMY 600 ML
zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. MIESZAMY.
DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI
muszkatołowej, sól i pieprz.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
zestawiamy z ognia.
SCHAB PLASTRY SCHABU
pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY
tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. SOS BESZAMELOWY ŚCIĄGAMY: z ognia.
NA PATELNI GRILLOWEJ
grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.
OPIECZONE KAWAŁKI CHLEBA
smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
NA CHLEBIE UKŁADAMY
plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM
ementalerem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).
SAŁATKA DO MISKI
przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.
DO CZYSTEJ MISKI
wrzucamy pokrojone w półtalarki rzodkiewki, posiekanego ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojoną w dużą kostkę paprykę zieloną i czerwoną, cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone na osiem części i porwaną na kawałki sałatę masłową.
DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ
i pietruszkę. MIESZAMY.
SOS MAŚLANO-ZIOŁOWY NA
małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny.
DODAJEMY DO NIEJ
70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. DODAJEMY POSIEKANĄ PIETRUSZKĘ: i bazylię.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą. MIESZAMY. ŚCIĄGAMY Z: ognia.
JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ
przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA: schab.
KAWAŁEK CHLEBA ZE
schabem wyciągamy na talerz.
SCHAB POLEWAMY Z
góry sosem maślano-ziołowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4194,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1048,5 kcal
Tłuszcz
65,5 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
55,2 g
Białko
55,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.