createyourhealth.pl

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame

Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe schabowy kotlet - 3 plastry
mąka pszenna - 65 g
jajko - 2 szt.
panierka panko - 1 szkl
sól -
pieprz czarny -
olej -
ketchup - 90 g
sos ostrygowy - 2,5 łyżki
sos sojowy - 30 ml
cukier - 20 g
imbir świeży - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
ryż do sushi - 200 g
woda - 300 ml
Fasola edamame, mrożona - 80 g
cebula dymka - 1 szt.
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PANIERUJEMY SCHAB:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i nakłuwamy widelcem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Jajka łączymy z wodą. Schab panierujemy kolejno w mące, jajkach z wodą i panierce panko.
2.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 6 minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe odkładamy na kratkę, posypujemy solą i pozostawiamy na kilka minut.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
4.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy na sitku, a następnie przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i przykrywamy. Ryż zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 11 minut pod przykryciem. Ugotowany ryż odstawiamy na 5 minut.
5.DOPRAWIAMY RYŻ:
Po tym czasie dodajemy mrożoną fasolkę edamame, garść posiekanej dymki i sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2-3 minuty.
6.PODAJEMY DANIE:
Kotlety podajemy z ryżem i sosem.
Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PANIERUJEMY SCHAB

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i nakłuwamy widelcem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Jajka łączymy z wodą. Schab panierujemy kolejno w mące, jajkach z wodą i panierce panko.

2

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 6 minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe odkładamy na kratkę, posypujemy solą i pozostawiamy na kilka minut.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

W misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

4

GOTUJEMY RYŻ

Ryż kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy na sitku, a następnie przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i przykrywamy. Ryż zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 11 minut pod przykryciem. Ugotowany ryż odstawiamy na 5 minut.

5

DOPRAWIAMY RYŻ

Po tym czasie dodajemy mrożoną fasolkę edamame, garść posiekanej dymki i sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2-3 minuty.

6

PODAJEMY DANIE

Kotlety podajemy z ryżem i sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2377,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

792,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

153,6 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

25,1 g

Podobne przepisy

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl