createyourhealth.pl

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado

Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
trudny

Składniki

ryż do sushi - 100 g
nori - 2 szt.
łosoś wędzony - 4 plastry
awokado - 0,5 szt.
ogórek - 0,5 szt.
serek kanapkowy śmietankowy - 2 łyżeczki
sos sriracha - 0,5 łyżeczki
ocet ryżowy - 1 łyżka
ksylitol - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.Przygotowujemy zaprawę do ryżu:
Mieszamy zaprawę: ocet, ksylitol (lub cukier), sól. Możemy ją podgrzać, aby ksylitol się rozpuścił.
2.Dodajemy zaprawę do ryżu:
Zaprawę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (warto przykryć miskę wilgotną ściereczką).
3.Przygotowujemy składniki:
Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w wąskie słupki. Ogórka obieramy, wykrajamy nasiona i kroimy miąższ w wąskie słupki. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
4.Przygotowujemy nori:
Na płaskiej powierzchni rozkładamy arkusz nori w taki sposób, aby strona matowa była skierowana do góry.
5.Dodajemy ryż:
Na środku arkusza nori układamy połowę ryżu sushi i rozprowadzamy go równomiernie, pozostawiając wolne boki.
6.Dodajemy wypełnienie naszego onigirazu:
Smarujemy ryż serkiem i – ewentualnie – ostrym sosem (sriracha lub wasabi). Na wierzchu umieszczamy połowę łososia, awokado i ogórka.
7.Składamy onigirazu:
Składamy boki nori nad nadzieniem, aby powstała kwadratowa koperta. Obracamy pakunek do góry dnem i pozostawiamy na minutę, aby nasze onigirazu się skleiło. Powtarzamy proces dla drugiego arkusza nori i pozostałych składników.
8.Wykańczamy danie:
Delikatnie kroimy każde onigirazu na pół za pomocą ostrego noża, aby ujawnić wnętrze z nadzieniem. Podajemy z sosem sojowym do maczania.
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotowujemy zaprawę do ryżu

Mieszamy zaprawę: ocet, ksylitol (lub cukier), sól. Możemy ją podgrzać, aby ksylitol się rozpuścił.

2

Dodajemy zaprawę do ryżu

Zaprawę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (warto przykryć miskę wilgotną ściereczką).

3

Przygotowujemy składniki

Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w wąskie słupki. Ogórka obieramy, wykrajamy nasiona i kroimy miąższ w wąskie słupki. Odkładamy przygotowane składniki na bok.

4

Przygotowujemy nori

Na płaskiej powierzchni rozkładamy arkusz nori w taki sposób, aby strona matowa była skierowana do góry.

5

Dodajemy ryż

Na środku arkusza nori układamy połowę ryżu sushi i rozprowadzamy go równomiernie, pozostawiając wolne boki.

6

Dodajemy wypełnienie naszego onigirazu

Smarujemy ryż serkiem i – ewentualnie – ostrym sosem (sriracha lub wasabi). Na wierzchu umieszczamy połowę łososia, awokado i ogórka.

7

Składamy onigirazu

Składamy boki nori nad nadzieniem, aby powstała kwadratowa koperta. Obracamy pakunek do góry dnem i pozostawiamy na minutę, aby nasze onigirazu się skleiło. Powtarzamy proces dla drugiego arkusza nori i pozostałych składników.

8

Wykańczamy danie

Delikatnie kroimy każde onigirazu na pół za pomocą ostrego noża, aby ujawnić wnętrze z nadzieniem. Podajemy z sosem sojowym do maczania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

599,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

102,9 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl