createyourhealth.pl

Serowe ciasteczka cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Serowe ciasteczka cytrynowe

Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg tłusty - 250 g
masło - 150 g
cukier drobny - 100 g
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 250 g
jajko - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
W rozdrabniaczu umieszczamy twaróg, jajko i cukier waniliowy. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa i ścieramy do niej skórkę z połowy umytej cytryny. Wszystko ponownie mieszamy.
2.TWORZYMY KULKI Z MASY SEROWEJ:
Mniejszą łyżką do lodów nabieramy ok. 12 kulek i układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Tak przygotowane kulki z masy serowej chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misie miksera ubijamy masło z cukrami na białą, puszystą masę – może to potrwać kilka minut. Następnie do misy ścieramy skórkę z połowy cytryny i całość mieszamy. W trakcie pracy miksera do masy stopniowo dosypujemy mąki, następnie dodajemy jajko. Kiedy ciasto będzie gotowe dodajemy do niego sok wyciśnięty z całej cytryny i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.
4.FORMUJEMY CIASTKA:
Schłodzone ciasto nabieramy większą łyżką do lodów oprószoną cukrem pudrem. Następnie rozgniatamy każdą z kulek, wkładamy w jej środek kulkę z masy serowej i zlepiamy w dużą kulę. Tak przygotowane ciastka oprószamy cukrem pudrem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTKA:
Ciastka pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Serowe ciasteczka cytrynowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

W rozdrabniaczu umieszczamy twaróg, jajko i cukier waniliowy. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa i ścieramy do niej skórkę z połowy umytej cytryny. Wszystko ponownie mieszamy.

2

TWORZYMY KULKI Z MASY SEROWEJ

Mniejszą łyżką do lodów nabieramy ok. 12 kulek i układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Tak przygotowane kulki z masy serowej chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misie miksera ubijamy masło z cukrami na białą, puszystą masę – może to potrwać kilka minut. Następnie do misy ścieramy skórkę z połowy cytryny i całość mieszamy. W trakcie pracy miksera do masy stopniowo dosypujemy mąki, następnie dodajemy jajko. Kiedy ciasto będzie gotowe dodajemy do niego sok wyciśnięty z całej cytryny i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.

4

FORMUJEMY CIASTKA

Schłodzone ciasto nabieramy większą łyżką do lodów oprószoną cukrem pudrem. Następnie rozgniatamy każdą z kulek, wkładamy w jej środek kulkę z masy serowej i zlepiamy w dużą kulę. Tak przygotowane ciastka oprószamy cukrem pudrem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTKA

Ciastka pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciastka oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2767,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

691,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,4 g

🌾

Węglowodany

76,9 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

17,2 g

Podobne przepisy

Serowe ciasteczka cytrynowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl