createyourhealth.pl

Śledź świeży pieczony • przepis • składniki • przygotowanie

Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Śledź świeży pieczony

Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
śledzie matiasy - 6 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
limonka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŚLEDZIE MYJEMY,:
suszymy.
2.ZĄBKI CZOSNKU BARDZO:
drobno siekamy, rozcieramy w miseczce z dodatkiem soli, a następnie łączymy z posiekaną papryczką chili i pozostałymi składnikami marynaty. MIESZAMY.
3.W TAK PRZYGOTOWANEJ:
marynacie umieszczamy śledzie.
4.MARYNUJEMY MINIMUM 1:
godzinę.
5.BLASZKĘ DO PIECZENIA:
wykładamy papierem, układamy na niej śledzie.
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut.
7.PODAJEMY Z CIEMNYM:
pieczywem i misą sałaty.
Śledź świeży pieczony

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚLEDZIE MYJEMY,

suszymy.

2

ZĄBKI CZOSNKU BARDZO

drobno siekamy, rozcieramy w miseczce z dodatkiem soli, a następnie łączymy z posiekaną papryczką chili i pozostałymi składnikami marynaty. MIESZAMY.

3

W TAK PRZYGOTOWANEJ

marynacie umieszczamy śledzie.

4

MARYNUJEMY MINIMUM 1

godzinę.

5

BLASZKĘ DO PIECZENIA

wykładamy papierem, układamy na niej śledzie.

6

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut.

7

PODAJEMY Z CIEMNYM

pieczywem i misą sałaty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1611,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,9 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

2 g

🥬

Błonnik

29,9 g

💪

Białko

29,9 g

Podobne przepisy