createyourhealth.pl

Trifle bananowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Trifle bananowo-czekoladowy

Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 2 szt.
cukier puder - 40 g
jajko - 1 szt.
likier amaretto - 2 łyżki
śmietana 30% - 120 g
ciastka czekoladowe neo - 100 g
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ:
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
3.UKŁADAMY DESER W SŁOICZKACH:
Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Trifle bananowo-czekoladowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

3

UKŁADAMY DESER W SŁOICZKACH

Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1713,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

428,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

56,1 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy