Trifle bananowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
UKŁADAMY DESER W SŁOICZKACH
Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1713,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,3 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
56,1 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.

Pierogi z serem
Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Pizza capricciosa
Tę pizzę dostaniesz w każdej włoskiej pizzerii, a teraz możesz przygotować ją także w swoim domu! Choć nazwa capricciosa dotyczy kaprysu szefa kuchni, który dobiera składniki według własnego uznania, to zwykle jeden kaprys różni się od drugiego w niewielkim stopniu. My mamy przepis na tę pizzę z najlepszymi składnikami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!