createyourhealth.pl

Śledzie z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!

Śledzie z suszonymi pomidorami

Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

płaty śledziowe w oleju - 8 szt.
pomidor suszony - 120 g
olej po suszonych pomidorach - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
musztarda francuska - 3 łyżki
ocet jabłkowy - 2 łyżki
olej lniany - 3 łyżki
pieprz kolorowy - 1 ziarnko
pieprz czarny - 1 szczypta
ziele angielskie - 4 ziarnka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚLEDZIA:
Wyciągamy filety ze słoika i osuszamy je z nadmiaru oleju ręcznikiem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.
2.DODAJEMY MUSZTARDĘ:
Do miski dodajemy musztardę i mieszamy.
3.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Dodajemy ją do miski.
4.DODAJEMY POMIDORY:
Wyciągamy pomidory ze słoika, pozwalając im nieco odcieknąć z nadmiaru oleju i odważamy potrzebną ilość. Kroimy i dodajemy do miski.
5.DODAJEMY OLEJE:
Do składników wlewamy olej z pomidorów oraz olej lniany. Mieszamy.
6.DOPRAWIAMY ŚLEDZIE:
Do miski dodajemy kolorowy pieprz, zwykły pieprz oraz ziele angielskie i ocet jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
7.PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKA:
Do wyparzonego, czystego słoika przekładamy śledzie wraz z wszystkimi dodatkami. Słoik zakręcamy i wstrząsamy nim lekko. Śledzie odstawiamy na 3 godziny do lodówki, a potem podajemy gościom.
Śledzie z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚLEDZIA

Wyciągamy filety ze słoika i osuszamy je z nadmiaru oleju ręcznikiem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.

2

DODAJEMY MUSZTARDĘ

Do miski dodajemy musztardę i mieszamy.

3

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Dodajemy ją do miski.

4

DODAJEMY POMIDORY

Wyciągamy pomidory ze słoika, pozwalając im nieco odcieknąć z nadmiaru oleju i odważamy potrzebną ilość. Kroimy i dodajemy do miski.

5

DODAJEMY OLEJE

Do składników wlewamy olej z pomidorów oraz olej lniany. Mieszamy.

6

DOPRAWIAMY ŚLEDZIE

Do miski dodajemy kolorowy pieprz, zwykły pieprz oraz ziele angielskie i ocet jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

7

PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKA

Do wyparzonego, czystego słoika przekładamy śledzie wraz z wszystkimi dodatkami. Słoik zakręcamy i wstrząsamy nim lekko. Śledzie odstawiamy na 3 godziny do lodówki, a potem podajemy gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4281 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1070,3 kcal

🥑

Tłuszcz

96,5 g

🌾

Węglowodany

21,6 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy