createyourhealth.pl

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico

Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 4 szt.
cukinia - 100 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 150 g
masło - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
dynia hokkaido - 300 g
cremé fraîche - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ziemniaki myjemy i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Dynię i marchew obieramy, z dyni usuwamy pestki. Cukinię oczyszczamy.
2.WARZYWA ŚCIERAMY:
Warzywa ścieramy na tarce. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Odkładamy 2 łyżki krążków, resztę mieszamy ze startymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej cytryny.
3.SMAŻYMY:
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Na patelnię wykładamy połowę masy warzywnej, lekko przyciskamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i po ok. 10 minutach skrapiamy połową roztopionego masła warzywa.
4.PODAJEMY:
Smażone warzywa przekładamy na talerz, ostrożnie obracamy za pomocą drugiego talerza lub dużej pokrywki. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pozostałą część warzyw w taki sam sposób. W międzyczasie śmietanę crème fraîche doprawiamy solą, pieprzem i kremem balsamico.
Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ziemniaki myjemy i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Dynię i marchew obieramy, z dyni usuwamy pestki. Cukinię oczyszczamy.

2

WARZYWA ŚCIERAMY

Warzywa ścieramy na tarce. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Odkładamy 2 łyżki krążków, resztę mieszamy ze startymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej cytryny.

3

SMAŻYMY

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Na patelnię wykładamy połowę masy warzywnej, lekko przyciskamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i po ok. 10 minutach skrapiamy połową roztopionego masła warzywa.

4

PODAJEMY

Smażone warzywa przekładamy na talerz, ostrożnie obracamy za pomocą drugiego talerza lub dużej pokrywki. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pozostałą część warzyw w taki sam sposób. W międzyczasie śmietanę crème fraîche doprawiamy solą, pieprzem i kremem balsamico.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1180,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

35,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl